Dalslänningarna kan skatta sig lyckliga som bor i ett så vackert landskap! Några av dem har bestämt sig för att resa runt och upptäcka Dalsland på egen hand. Färden går till fots, på räls, väg och över vatten. Under resan lär de sig mycket om sin lilla del av världen, men råkar även ut för både med- och motgångar. Här är huvudpersonerna i Dalsland Runt:

Ante Ankovic

Åmål

Under veckorna jobbar Ante Ankovic på verkstad, men på helgerna byter han svarven mot elgitarren i ett litet tight bluesband. Inte konstigt att han tycker att Åmål´s Blues Fest, en av Sveriges främsta bluesfestivaler, är årets höjdpunkt! Antes andra stora intresse är travande hästar som det finns gott om på Åmålstravet. Där tippar han då och då, mest för spänningens skull. Ante bor i ett fint gammalt trähus i stadens centrum som utsågs till Årets stadskärna år 2002.

Här kan du höra Antes lilla kärleksförklaring till Dalsland

Henry Hansson

Dals-Ed

En av Dals-Eds mest hängivna älgjägare  heter Henry Hansson. Han är en stabil herre, nyss pensionerad efter ett långt yrkesliv som skogsarbetare. Henry bebor en skogsfastighet i Rölanda och där hänger hans stolthet, hornen efter den
artontaggare han sköt hösten 1968. Henry har även en liten sommarstuga i Nössemark, en bit upp längs västsidan av Stora Le. Den hyr han ofta ut till norrmän som uppskattar lugnet och det fantastiska landskapet.

Lina Lind

Bengtsfors

Lina Linds stora passion är silversmide. Hon läser Metallhantverk på Stenebyskolan i Dals-Långed, men har valt att pendla från hemmet i Bengtsfors. På det viset kan hon både träffa sina gamla kompisar och umgås med studiekamraterna. Intresset för hantverk har hon ärvt av sin farmor som i hela sitt liv har flätat halmhattar hemma i Ärtemark. Flera av dem är utställda på Halmens Hus vid Gammelgården i Bengtsfors, ett av Västsveriges största friluftsmuseum som ligger högt uppe på Majberget.

Betty Bogren

Mellerud

Trollingfiske på Vänern är Betty Bogrens favoritsysselsättning. Sedan hon pensionerades från ortens plastfabrik spenderar hon mesta tiden på sjön. Familjen har en båt i Sunnanå hamn där de också hyr en sjöbod. Ibland går de upp med båten i Dalslands kanal till Håverud, där de slussar och passerar igenom den berömda akvedukten. När Betty istället känner för kilometerlånga sandstränder åker hon till Vita Sannar vid Vänern.

Åsa Åman

Färgelanda

I Färgelanda, vid foten av det vilda och vackra Kroppefjäll, bor Åsa Åman. Som historielärare på mellanstadiet tar hon ofta med sina elever till gravfältet vid Håvesten, där tidigare generationer sover sin hedniska sömn. Åsa är intresserad både av gamla tider och gamla föremål, så hon är en flitig besökare på traktens många gårdsauktioner. Det antika intresset varvar hon med stenhårda utslag på Färgelanda Golfklubb.

Pontus Persson

Vänersborg

Pontus Persson är en levnadsglad vänersborgare som är väldigt förtjust i sin hemstad. Han går orkesterprogrammet på Birger Sjöberggymnasiet, är en hejare på trombon och spelar i ett ska-band. Annars håller Pontus mest till på familjens sommarställe i närheten av Sikhall, en av stadens många fina badplatser. Pontus har ett enda bekymmer i livet; han har svårartad älgfobi. Därför vågar han sig inte upp på Halle- och Hunneberg, de älgrika platåbergen med milsvid utsikt över Västergötland, Vänern och Dalsland.

Lyssna på Pontus demo-tape, inspelad hemma i källaren i Frändefors