Ett Sverige i miniatyr

Ett Sverige i miniatyr

Prins Eugen slog verkligen huvudet på spiken när han liknade Dalsland vid ”ett Sverige i miniatyr”. Trots att landskapet är ett av de minsta till ytan, så rymmer det oändligt mycket: susande skogar, glittrande vatten, branta berg, bördiga slätter och en lång kust mot vårt innanhav Vänern. Genom landskapet flyter Dalslands kanal, en blå pulsåder som tillsammans med de många sjöarna är ett paradis för båtägare och kanotister.

Dalsland består av kommunerna Åmål, Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda, Mellerud, en stor del av Vänersborg samt mindre delar av Munkedal, Säffle och Årjäng. Med cirka 51 000 invånare finns det gott om plats, både för boende och besökare.

Här har människor bott sedan stenåldern och förfäderna har lämnat efter sig många spår, bland annat hällristningar, medeltida borgruiner och mer sentida avtryck som den berömda akvedukten i Håverud.

Kulturen står stark i Dalsland, det är gott om musikfestivaler, konstutställningar, bokdagar och andra arrangemang under hela året.

Dalslänningarna är också ett idrottsälskande folk; därför finns en anrik travbana, flera fina golfbanor och en mängd idrottsklubbar.

Avstånden är korta och kommunikationerna bra, så vare sig du hälsar på eller bor i landskapet är allting lätt att nå.

Kort sagt, Dalsland erbjuder massor av livskvalité, det är bara att ta för sig!